blog en gastenboek

VAKANTIE IN FRANKRIJK TIJDENS CORONA

Dat het kampeer-seizoen 2020 in Frankrijk er heel anders uit gaat zien dan voorgaande jaren is wel duidelijk. We schrijven dit blog op zondag 10 mei, maar morgen kan de situatie alweer veranderd zijn.

We krijgen veel vragen over de corona-maatregelen en of het straks mogelijk is voor Nederlanders om naar Frankrijk op vakantie te gaan. Behalve Franse kranten en nieuws-sites, volgen we ook de berichtgeving in de Nederlandse media. Over Frankrijk vielen ons twee artikelen op door het verschil in de kop die erboven stond. We lazen 'Zeker mogelijkheden voor zomervakantie in Frankrijk'. Maar ook 'Wie wil er nog naar Frankrijk zonder strand of restaurant?'. We kunnen ons voorstellen dat je daar geen kaas van kunt maken, om het maar eens in goed Nederlands uit te drukken. Daarom ter verduidelijking wat feiten en maatregelen van dit moment.

Ook hier is er een persconferentie geweest waarin premier Edouard Phillipe het plan voor 'le deconfinement' bekend heeft gemaakt. Bij het heropenen van de economie ligt de nadruk op bedrijven en scholen, om het gewone leven weer langzaam te kunnen opstarten. Men heeft alle departementen ingedeeld in kleuren. De komende week zijn de versoepelingen voor iedereen nagenoeg gelijk, maar in de volgende weken zullen de verschillen tussen groene en rode departementen steeds groter worden. De kaart zal steeds worden aangepast aan de laatste ontwikkelingen.

Op de persconferentie is helaas niet veel over het toerisme bekend gemaakt, men bekijkt de situatie steeds weer opnieuw. Eigenlijk net als in Nederland. Onderstaande punten zijn van belang voor Nederlanders die zich afvragen of Frankrijk nog een optie is als vakantie bestemming deze zomer.

  • Alle niet-noodzakelijke reizen van meer dan 100 km zijn verboden en tot 15 juni blijven de grenzen gesloten voor vakantiegangers. Het laatste is een Europees besluit.
  • Er is (en er komt) géén quarantaine-plicht van twee weken voor buitenlandse reizigers naar Frankrijk. Macron heeft dit verklaard na berichten hierover in verschillende nieuwsmedia.
  • Markten en winkels zijn vanaf 11 mei weer open in alle departementen.
  • Stranden blijven tot 2 juni gesloten, maar in de groene departementen mag de prefectuur dit verbod vervroegd opheffen.
  • Horeca, cafés, bioscopen en uitgaansgelegenheden zijn nog gesloten, eind mei wordt hierover een beslissing bekend gemaakt.
  • De noodtoestand (état d’urgence sanitaire) is verlengd tot 24 juli, dit is een politieke maatregel om snel verregaande maatregelen/wetten aan te kunnen nemen. Dit wil niet zeggen dat er tot die tijd geen zomervakanties mogelijk zijn.

Rekening houdend met bovenstaande punten, hebben wij het voornemen om de camping te openen op vrijdag 5 juni 2020. Onder voorbehoud dat dit is toegestaan door de overheid en gemeente uiteraard. Vanaf die datum denken wij weer gasten te kunnen ontvangen. Door de reisbeperking zullen dit in eerste instantie alleen Franse gasten zijn. Maar vanaf 15 juni hopen we natuurlijk dat de grenzen weer opengaan en ook Nederlandse gasten hier kunnen komen genieten van de rust en natuur. De aanpassingen op de camping zijn in ieder geval gemaakt →

Los van deze beperkingen willen we er nog iets aan toevoegen. Hier in de Haute Vienne wonen er gemiddeld slechts 10 mensen per vierkante kilometer. Massa-toerisme kennen we niet. Tijdens wandelingen kom je bijvoorbeeld niet vaak mensen tegen, en ook op het strand of op het water is het nooit heel erg druk. Dit is ook één van de redenen voor gasten om hier hun vakantie door te brengen. Lekker rustig en heel veel ruimte. Daardoor is het relatief eenvoudig om de social-distance richtlijnen te volgen. Als reizen weer mogelijk is, lijkt ons dit een uitstekende plek om alsnog je vakantie door te brengen. Maar.. dat is natuurlijk niet helemaal objectief ;)

Ps. Op de hoogte blijven via email? Abonneer je dan op de newsletter (gemiddeld 2x per maand en net zo makkelijk weer afmelden)

Mike & Marian
10-05-2020
TOP
Whatsapp?