blog en gastenboek

JACHTSEIZOEN LIMOUSIN IS GEOPEND

Blog jachtseizoen in de Limousin - Frankrijk

Een traditie in Frankrijk die we niet kennen in Nederland, is de grootschalige jacht in de wintermaanden. Dan mag er ook in de Limousin ieder weekend gejaagd worden. Je hoort dan de jachthonden blaffen en af en toe een schot. Later in de middag komt er steevast een lange stoet met grote auto’s voorbij. Ik denk op weg naar het plaatselijke café om elkaar te vertellen wat er mis ging. Die dag ging er zeker wat mis.

Ik was dit namelijk vergeten. Dat van die jacht. We waren net verhuisd naar ons droomhuisje in Frankrijk. Ze hangen hier ook geen vlaggen op om aan te geven dat er gejaagd wordt. Daar komt bij dat er in de Limousin ieder jaar de meeste gewonden vallen tijdens de jacht. Ze staan bovenaan in de statistieken. Dat is dus wel iets om rekening mee te houden.

Blog jachtseizoen in de Limousin - Frankrijk

Halverwege mijn boswandeling schoot mij dit te binnen (!) en wilde ik omdraaien om terug te lopen. Dino, onze oude herder en al een tijdje stokdoof, liep wat verderop. Ik riep haar zo hard als ik kon. Echter, daar waren een aantal jagers het niet mee eens.

Blijkbaar waren ze zo stil mogelijk een omtrekkende beweging aan het maken (of hoe dat ook mag heten). Ik hoorde in ieder geval een hoop gevloek uit het bos komen. Veel nieuwe woorden ook die niet in mijn Franse taalcursus staan..

Ik zag het beeld voor me van een hond die werd neer geschoten, en begon nog wat harder te schreeuwen. Gelukkig keek Dino mijn kant op en kwam ze aangesjokt. Een paar 100 meter verder stonden de jagers nu ook op het pad, luid in discussie en druk wijzend naar hun voorhoofd. Eentje pakte een toeter en begon er hard op te blazen. Blijkbaar het signaal om aan te geven dat een stomme Hollander de jacht had verziekt. Gelukkig is het goed afgelopen. Excusez-moi mes amis!

Toegevoegd op 11 november 2021:
Sinds 2000 zijn er 3325 jachtongevallen in Frankrijk geweest, die de dood van 421 mensen hebben veroorzaakt. Negen van de tien keer was het slachtoffer de schutter zelf of een andere jager. De anti-jacht beweging wijst er op dat in deze cijfers geen ongelukken meegeteld zijn waarbij huisdieren getroffen worden of inslagen van verdwaalde kogels in huizen en auto's.

Blog jachtseizoen in de Limousin - Frankrijk
Mike & Marian
05-02-2021
TOP
Whatsapp?