blog en gastenboek

Emigreren en beren (op de weg)

emigreren van Nederland naar Frankrijk

Vijf jaar na onze 'Ik Vertrek' uitzending, ontvangen we nog steeds berichtjes van mensen die ook een avontuur in het buitenland willen starten. Ze zijn vaak erg enthousiast en zitten boordevol met leuke ideëen. Meestal eindigen die berichtjes met een vragenlijstje over van alles en nog wat. Want een goede voorbereiding is het halve werk.. Toch?

Tot op zekere hoogte wel. Ook wij waren, voordat we uit Nederland vertrokken, avond aan avond bezig met het afstruinen van het internet. Op zoek naar zoveel mogelijk informatie over Franse regels, vergunningen en bouwvoorschriften voor een Chambre d'Hôtes/B&B. We werden er helemaal tureluur van, iedere keer kwamen er weer nieuwe beren op de weg.

emigreren naar Frankrijk

Zo lazen we dat bij aankoop van een oud huis in Frankrijk, de sceptic-tank meestal niet op norm is. De nieuwe eigenaar krijgt na de overdracht 1 of 2 jaar de tijd om deze alsnog op norm te brengen. Dit kan aardig in de papieren lopen en wij hadden hiervoor 5000 euro gereserveerd in het budget. We moesten het gat voor de nieuwe tank dan zelf graven en een gedeelte uitbesteden. Nog niets van terecht gekomen..

Ook kwamen we aan de weet dat we een classificatie aan moesten vragen voor onze Chambre d'Hôtes. Bovendien hadden we een vergunning nodig voor het neerzetten van een glampingtent en het ontvangen van gasten. Hiervoor moesten we eerst naar de burgermeester van het dorp voor een handtekening, en daarna naar de prefectuur van het departement. Nog niets van terecht gekomen..

Zomaar 2 voorbeelden van zaken waar wij nachten over hebben zitten piekeren. Maar in de praktijk deden die deze en andere 'beren' er helemaal niet toe. Terugkijkend op de afgelopen jaren komen we steeds meer tot de conclusie dat van alle dingen die we in Nederland voorbereid hebben, er eigenlijk maar 2 echt belangrijk zijn gebleken. En dat is het spreken van de taal èn het spreken van de taal!

Kunnen communiceren met de plaatselijke bevolking en laten merken dat je geïnteresseerd bent, doet wonderen. Het zijn net mensen die Fransen ;-) We zijn met een pakje stroopwafels en dropjes kennis gaan maken met de burgermeester. Die was de vriendelijkheid zelf toen hij merkte dat hij niet Engels hoefde te spreken. Hij informeerde naar onze plannen en reageerde met: "Alors, bienvenue et bon courage!". Meer ingewikkeld werd het niet.

emigreren van Nederland naar Frankrijk

Een makelaar uit de buurt vertelde dat hij bij bezichtigingen van Nederlanders vaak al na 5 minuten kon inschatten of mensen wèl of niet een huis in Frankrijk zouden kopen. Hoe meer vragen er gesteld werden over de verzekering en benodigde vergunningen, hoe groter de kans dat het niet doorging. Die mensen zijn teveel aan hun Nederlandse zekerheden gehecht.

Onze advies aan mensen die erover denken om een avontuur in Frankrijk te starten is dus om niet alles onder controle te willen hebben. Bedenk waarom je de stap wil maken, leer de taal en laat het gebeuren.

'De sleutel van succes is om te beginnen voordat je er klaar voor bent'.

Mike & Marian
28-01-2022
TOP
Whatsapp?