blog en gastenboek

CHARME VAN 'LA CAMPAGNE'

blog over charme van leven in Frankrijk

Onlangs hebben wij een huisnummer gekregen. Voor velen misschien een vanzelfsprekendheid, echter hier waren huisnummers nog niet ingevoerd. Het is ongetwijfeld een stapje vooruit in effectiviteit maar voor ons toch ook het verlies van een bepaalde charme. Toen wij hier kwamen wonen, zijn we door de burgemeester eerst voorgesteld aan de postbode. Op die manier wist deze wie de nieuwe inwoners waren en ook waar onze post bezorgd moest worden. Bij vakanties of ziekte reed de vervanger dan altijd met een handgeschreven lijstje en een vragende blik langs de huizen. Dat gaan we zeker missen!

Het voordeel is natuurlijk wel dat pakketjes nu gewoon op het juiste adres bezorgd kunnen worden. Dat scheelt een hoop speurwerk. Aangezien je voor online bestellingen vaak een volledig adres moet invoeren, woonde iedereen in ons gehucht op nummer 1 ;) Artigeas kent 7 huizen en de pakketjes werden door de pakketdiensten vaak lukraak ergens neergezet. We hebben alle schuren in de buurt al een keer van binnen gezien, op zoek naar de plek waar ons pakketje nu weer was gedropt.

Overigens is het bezorg-verkeer sinds de pandemie enorm toegenomen. Als er vroeger (vòòr Covid-19) 3 auto's passeerden, dan wisten wij al dat er iets te doen was in het dorp. Anders zouden er niet zoveel auto's voorbij komen. Maar sinds de pandemie rijden hier dus ook meer van die snelle witte busjes met hun bestellingen rond.

Een ander groot verschil met onze oude stek in Nederland, is dat wij nu in een 'zone blanche' wonen. Dat wil zeggen dat er geen of nauwelijks telefoonsignaal is. Alleen als we de telefoon op een bepaalde manier bij het raam houden, krijgen we een streepje. Bij het telefoneren met de kinderen en familie staan we dus vaak met onze neus tegen het raam te praten. Een koddig gezicht, haha. De overstap naar niet meer 24/7 bereikbaar zijn, was zeker even wennen. Inmiddels vinden we dit een heeeeeele grote charme!

We hebben trouwens wel internet en kunnen dus ook bellen via Whatsapp. Door de vertraging die daar soms in zit, sluiten we zinnen dan af met 'Over'. Het teken waardoor de ander weet dat hij/zij kan spreken. Op zich werkt dit best goed, alleen niet met iedere generatie ;) De moeders vinden dit bijvoorbeeld erg ingewikkeld en menig gesprek eindigde in een Babylonische spraakverwarring, waarbij de inhoud dan verloren ging in bijzinnen als 'Kan ik al praten?' of 'Hallo, ben je er nog?'... Om frustratie en familie-vetes te voorkomen, bellen we deze lieve mensen alleen nog via een directe lijn! Over en uit.

Mike & Marian
11-04-2021
TOP
Whatsapp?